Tips (en tape) that stick: Schellaert tipt de juiste tape voor iedere ondergrond

woensdag 26 juli 2023
Iedere vakman kent en begrijpt het belang van een degelijke maskeertape. Vooral bij precisieschilderwerk volstaat het niet om gehaast of nonchalant af te plakken; het is een werkje dat tijd en vooral nauwkeurige aandacht vereist. Naast de kwaliteit van de tape en de omstandigheden tijdens het schilderen, houd je daarnaast best rekening met de beschikbare ondergrond. Schellaert zet voor jou de meest voorkomende oppervlakken op een rij en geeft je handige tips en aandachtspunten zodat je ieder plak- en schilderwerk tot een goed einde weet te brengen.


Glas

Voordat je begint met afplakken, ontvet je voor een stevige hechting best even het glas. Wanneer je dat niet doet, riskeer je doorlopende verf en een oneven afwerking. Kies bij het schilderen van en bij binnen- en buitenramen steeds voor tape die uv-bestendig is. Hoe langer afplakband blijft hangen (en dus wordt blootgesteld aan licht), hoe harder het gaat kleven: het verwijderen is nadien moeizaam en de kans om de verf te beschadigen vergroot. Is het glas ten slotte voorzien van een speciale coating? Volg dan nauwkeurig de aanwijzingen van de fabrikant.


Hout

Iedere houtsoort is en reageert anders. Een voorafgaande kleeftest en een analyse van het hout zijn dan ook essentieel. Wat is de staat van het hout? Is het nieuw, of al wat verouderd? Welke coating werd aangebracht, en in welke conditie is het? Bij twijfel kan je steeds kiezen voor een zachtere tape met een minimale hechting.


Metaal

Sommige metalen (denk aan koper of lood) zijn gevoelig van aard en oxideren natuurlijk, snel en gemakkelijk. Wanneer je aan of op metaal schildert – en er dus een gedeelte wordt afgeplakt – vertraagt het proces. Daarom is het belangrijk om de afplaktape zo kort mogelijk te laten hangen, anders bestaat de kans dat je nadien een duidelijk verschil in kleur ziet.


Natuursteen

Natuursteen is een poreus materiaal. Het gebruiken van een ademende en weinig-klevende maskeertape is dan ook noodzakelijk om eventuele verkleuringen te vermijden. Tape op basis van een luchtdoorlatend vlies is alvast een geschikte optie, maar aarzel niet om bij onzekerheid een plaktest te doen op een onopvallende plek.


Jouw tapematch

Fabrikanten van kwaliteitsvolle maskeertape geven zo goed als op iedere verpakking en tape aan waarvoor het geschikt is en onder welke omstandigheden je het best gebruikt. Daarnaast hebben alle varianten een eigen kleurcode die de keuze voor de vakman verduidelijkt en vergemakkelijkt. Schellaert heeft een uitgebreid assortiment aan merken en schilderbenodigdheden. Ben je niet zeker welke tape bij jouw situatie of opdracht past? Onze experten geven je ter plekke graag het nodige advies.
Terug naar boven