Het belang van behang! Do's en don'ts en voordelen van behangen

vrijdag 05 november 2021
Na een zomer van buitenleven trekken we terug naar binnen. Je wilt daarom van je woning een heerlijke, warme thuis maken waar je samen met je gezin van kan genieten. Zoek gezellige spullen uit zoals plaids, kussens en kaarsen, en maak de open haard klaar voor de wintermaanden. Kan jouw interieur daarna nog een extraatje gebruiken? Schellaert zet in dat geval behangen met stip bovenaan je to-dolijstje! Een fraai stukje papier aan de muren smukt namelijk heel snel je volledige huis op. Maar hoe kies je de juiste rol behang? En hoe begin je eraan? Tips, tricks en voordelen van behangen in een handig overzicht!

Esthetische meerwaarde

Het hoeft niet altijd verf te zijn, weet Schellaert. En terwijl al decennialang voor behangpapier gekozen wordt, is het behang anno 2021 niet meer gewoon een stuk papier op rollen. Het betekent veel meer dan dat. Het toont iemands interieurstijl en persoonlijkheid en zet het vaak nog extra kracht bij. Muurbekleding bepaalt bovendien de sfeer in een ruimte, of je nu kiest voor een gedurfd en expressief dessin of een egale kleur of patroon. Behang stimuleert nog net iets meer dan verf een warme uitstraling.

Aan esthetische mogelijkheden vandaag geen gebrek. De behangwereld groeide de laatste jaren en experimenteerde naast met kleuren, patronen en motieven, ook met materialen, zoals touw, stof en andere natuurlijke invloeden. Ondertussen gaat deze mix hand in hand. Dat bewijzen verfijnde merken als Arte, die steeds next level muurbekleding ontwerpt en – zelfs vaak handcrafted – vervaardigt.


Praktische voordelen

De mooie, expressieve uitstraling is één zaak, de praktische voordelen een tweede. Ook die zijn talrijk en weten woning en bewoner vaak te overtuigen. Schellaert zet er enkele op een rijtje!

 • Tegenwoordig zijn heel wat behangsoorten makkelijk te reinigen. Mochten je muren na een tijdje onder de vlekken zitten – door bijvoorbeeld kleine bengels in huis – maak je die snel terug schoon.
 • Scheuren, beschadigd pleisterwerk, kleine schoonheidsfoutjes... we kennen ze allemaal. Behangpapier kan die oneffenheden makkelijk verbergen.
 • Je kan zo duur of zo goedkoop gaan als je zelf wilt. Behang is verkrijgbaar voor ieders budget.
 • Muurbekleding is bijzonder duurzaam. Het kan zo’n 10 tot 15 jaar onbeschadigd meegaan, zonder dat er iets aan de oorspronkelijke look and feel verandert.


Het behangplan

Net zoals er verschillende soorten verf bestaan, is behang vandaag in diverse materialen en soorten voor handen. Allemaal hebben ze hun eigen specifieke eigenschappen. Schellaert maakt een makkelijk onderscheid, zodat je zeker de juiste keuze maakt.

 • Vliesbehang is de meest gekozen optie. Zo’n 95% van het verkochte behang is vliesbehang. En dat hoeft geen verrassing te zijn, want deze soort heeft een groot gebruiksgemak. Het werkt versterkend en is uiterst geschikt voor alle soorten muren. Je brengt het snel aan, het kan volledig naadloos worden verwerkt en staat garant voor een vlotte plaatsing. Ook achteraf is vliesbehang makkelijk te verwijderen.
 • Glasvezelbehang – ook wel glasweefselbehang genoemd – is uiterst geschikt voor oneffen, vaak zelfs slechte, muren, bijvoorbeeld bij een renovatie of een ongelijke bepleistering. Zo worden je muren weer egaal en strak. Je zorgt er bovendien voor dat ze beschermd zijn voor verdere scheuren of stoten. Zo verleng je de levensduur van je muren aanzienlijk. Glasvezelbehang kan je makkelijk overschilderen, maar is ook beschikbaar in voorgeschilderde types. Het behang zelf is stevig en scheurt niet.
 • Vinylbehang bestaat – zoals de naam doet uitschijnen – deels of zelfs volledig uit vinyl. Deze plasticsoort verguldt de toplaag van het behang en zorgt ervoor dat je muren makkelijk afwasbaar en spatbestendig zijn. Vanzelfsprekend is vinylbehang het beste materiaal voor vochtige ruimtes, zoals keukens en badkamers.Maar laat je niet vangen! Do's-and-don'ts van behangen:

 • Gebruik de juiste lijm. Iedere soort behangpapier vraagt een andere soort lijm.
 • Je kan verkeerd lijmen. Soms moet je het behang lijmen, andere keren de muur, opnieuw afhankelijk per soort.
 • Begin niet in een hoek. Geen enkele hoek, in welk huis dan ook, is volledig recht. Meten is weten, start dus steeds enkele stroken verder.
 • Match de patronen. Heb je voor een dessin gekozen? Dan check je best op voorhand welke strook waar moet komen. Zo voorkom je dat je niet opeens met een tekort zit.


Schellaert to the rescue!

Het aanbod aan behang is groot en de techniek vergt enige handigheid. Zowel voor de keuze van het behang – zowel op esthetisch vlak als voor het soort behang – laat je je best goed informeren. Schellaert zet je voor beide graag op weg en duikt met jou in de collecties van enkele topmerken, zoals Arte, Casadeco, Casamance, Hooked On Walls, Khrôma... Daarnaast is behangen een echte kunst. Heb je twee linkerhanden of ben je hier niet in gespecialiseerd? Laat het dan aan een professional over. Schellaert brengt je in contact met een behangspecialist.


Terug naar boven

Schellaert verf & decoratie opent nieuw filiaal in Grimbergen!

Met plezier melden wij u de opening van ons 5de filiaal in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Met dit nieuwe verkooppunt, gelegen aan de Wolvertemsesteenweg 317 te Grimbergen, wensen wij ons nog sterker regionaal te verankeren en u als professional of particulier een optimale service te verlenen. Grimbergen is een logische volgende stap en sluit geografisch perfect aan bij de regio waarin Schellaert vandaag actief is. Met eerdere overnames te Gent, Beveren en Ninove, volgt nu de aanwezigheid in Vlaams-Brabant. Vlot bereikbaar, zowel langs de A12 afrit Meise of R0 afrit Grimbergen, is er voldoende parking voorzien.