Duurzaam decoratief

dinsdag 17 december 2019
Wie op zoek is naar een alternatieve manier om kleur en karakter in z’n interieur te brengen en weg wilt van de begane paden van behang en vlakke muurverf, vindt ongetwijfeld z’n gading in het aanbod minerale verven dat vandaag te vinden is. Minerale verven zijn afwerkingen die als basisproduct bestaan uit zand, leem, krijt of kalk. Grondstoffen die zichzelf na het ontginnen terug aanvullen en de toepassing in verf tot de duurzaamste verven in hun soort maakt. De natuurlijkheid van de elementen houdt bovendien ook in dat ze volledig VOC-vrij zijn, dit betekent dat er bij het aanbrengen – ook na plaatsing – geen giftige stoffen vrijkomen. Decoratieve win, duurzame win, en gezonde win! 3 x yes voor 4 x mineraal. Onze verf-expert maakt je wegwijs in de duurzaam decoratieve wereld van stuc, kalk, leem en roest.

Stuc

Stuc kennen we als techniek om minerale afwerkingen aan te brengen, maar het is ook een materiaal waarmee kan gewerkt worden. Als enige onder de minerale verven is stuc beenhard. Het wordt daarom ook wel smeerbare natuursteen genoemd. Door zijn uitharding is stuc volledig waterbestendig. Dit maakt zijn toepassingen eindeloos: als vloer, op de muur, voor de afwerking van nissen en aanrechten, trappen en zelfs erg natte ruimtes zoals douches en baden. Even veelzijdig als zijn inzetbaarheid, zijn de verschillende looks die je met stuc kan verkrijgen. Of je nu een strakke, minimalistische of een natuurlijke afwerking met nuances wilt, er is een stuc-techniek en -type voor elke smaak. Met Stuc Granito (van Stoopen-Meeûs) bekom je bijvoorbeeld een egale look die bij het aanvoelen toch nog lichtjes ruw aanvoelt. Stuc Deco daarentegen brengt – eens gepolierd – een zijdezachte, bijna tadelact-achtige afwerking. Vraag een Schellaert verf-expert om de juiste soort stuc en laat het plaatsen door een professional. Stuc is dan wel een erg veelzijdig product, maar toch ook heel eigenzinnig in zijn werkwijze. Laat je dus bijstaan door een ervaren vakman. Geen referenties in de wereld van de ‘stielmannen’? Ook hier helpt Schellaert je graag op weg. Doordat we ook leveren aan professionelen, beschikken we over een groot netwerk aan vakmannen en kennen we er altijd wel eentje bij jou in de buurt.
Kalkverf

Een zachtere minerale variant is kalkverf. Doordat kalkverf niet uithardt met een weerbare ‘film’ over, kan het meeleven met het gebouw. Dit zorgt dat met kalkverf behandelde muren zelfs in een ultramoderne nieuwbouw een verweerde en warme look creëren. Het ontbreken van de film zorgt er bovendien ook voor dat kalkverf een ideale vochtregelaar is. En door zijn hoge pH-waarde ook nog eens schimmelwerend. Dit maakt kalkverf logischerwijs niet geschikt voor vloeren of baden, maar des te meer voor muren en plafonds. Twijfel je of kalkverf de juiste keuze is? Onze medewerkers zoeken de perfecte verf voor jouw plan en helpen je zo het beste resultaat te verkrijgen. Wil je bijvoorbeeld een dynamisch interieur, dan is kalk met zijn charmante manier van verandering doorheen de jaren – extra kleurschakeringen die met verschillende lichtinvallen nog meer gaan variëren – de ideale keuze. Je werkt er moeiteloos kleine oneffenheden in de muur mee weg en afhankelijk van hoe je kalkverf aanbrengt, krijg je telkens een ander effect. Zo hangt de intensiteit van de kleuren sowieso af van de ondergrond, maar daarnaast worden ze bijvoorbeeld ook donkerder bij veelvuldig borstelen of krijgen ze een mooie glans met polieren. Wees zelf creatief of laat een vakman het werk voor je doen als je je niet zo zeker voelt.


Leemverf

Gelijkaardig aan kalfverf is leemverf. Ook deze is vochtregulerend, maar in tegenstelling tot kalkverf, mag je leemverf in geen geval aanbrengen in natte ruimtes. Niet enkel in douches en baden, maar zelfs in de badkamer tout court. Leemverf staat heel dicht bij zijn natuurlijke staat en kan daardoor ook helemaal niet tegen water. Denk maar aan de verhalen uit de geschiedenislessen over lemen hutjes die wegspoelen bij overvloedige regen. Die natuurlijkheid van leemverf echter, maakt dat de verf de meest ecologische op de markt is. Ze is iets minder grillig in aanbrengen en kan dus ook door de handige doe-het-zelver worden gebruikt. Voor wie toch graag wat op weg wordt gezet, staan er in onze winkels Schellaert-experts met de juiste tips en tricks klaar. Leemverf geeft een gedempt mineraal uitzicht met weinig kleurnaunces. Voor extra effect kan leemverf wel met een stuc-techniek worden aangebracht. Je verkrijgt ook een andere look door de verf met een borstel (meer textuur) of met een rol (egaler effect) aan te brengen.Roestique

Als pittige uitsmijter is er roestique. Een afwerking die op dezelfde manier als de andere minerale verven kan aangebracht worden, maar die na het procedé wel echt roest oplevert. Roestique bestaat o.a. uit een ijzerpoeder dat tijdens het drogen geacitveerd wordt. Het resultaat is door die ijzerdeeltjes niet gewoon een look, maar een tastbare materie. Bovendien is Roestique veegvast, een eigenschap die ‘echt’ roest niet heeft. Natuurlijk ijzer verweert steeds meer en vormt een laagje dat weggeveegd kan worden. Roestique daarentegen behoudt z’n bovenlaag en geeft niet af. Meer zelfs, door z’n stevige coating is Roestique ook waterbestendig. Breng je het in een dikke laag aan, dan kan het ook als magneetbord dienen. Wil je weten hoe je deze toepassing verkrijgt, vraag het aan een verf-medewerker in jouw Schellaert-winkel.

Terug naar boven
COVID-19 aangepaste regeling: Schellaert blijft u graag verder helpen. Heeft u een vraag of bestelling, gelieve dan dit invulformulier te gebruiken. Wij beantwoorden zo snel mogelijk uw mail.
Bestellen