De charme van kaleien – een kennismaking

dinsdag 21 april 2020
Ken je die mooie zachtgevormde bakstenen muren van historische
gebouwen? Hoewel vaak in een neutrale kleur, springen deze gevels er toch uit
door hun natuurlijke en lieflijke look. Een resultaat dat met het aanbrengen
van een kalkmix, of kaleimortel wordt verkregen. Het ademende karakter van kalk
maakt kaleien een gedroomde toepassing voor renovaties en opfrisbeurten van
authentieke gevels. Een kennismaking met deze natuurlijke charmeur.


De perfecte match

Als organisch product matcht kaleimortel logischerwijs het best met onbehandelde (poreuze) ondergronden zoals bv. niet-geverfde baksteen. Eens afgewerkt krijg je het typische resultaat van eeuwenoude laag-na-laag aangebrachte kalk. Deze techniek werd vroeger vooral gebruikt op gevels van boerderijen – muren die traditioneel zwaar te lijden hadden onder zouten en indringend of opstijgend vocht. Om bij een hedendaagse renovatie de oude muren van een historisch gebouw te laten ademen, kies je dan ook het best voor kalei zonder toevoeging van cement. Het ontbreken van deze uithardende stof zorgt er namelijk voor dat het vocht makkelijker uit de muren kan dampen. De mooie schakeringen in intensiteit van het kaleipigment krijg je er als cadeau bij.

Tip: Om de kalei goed te laten hechten aan de ondergrond, is het heel belangrijk om de gevelsteen eerst goed nat te maken. Breng nooit kaleipleister aan op droge muren. Zorg daarnaast ook dat je muren vrij zijn van mos en/of ander vuil.De relatietherapie

Wat als je nu geen perfect onbehandelde, minerale ondergrond hebt? Wat als je je gevel bijvoorbeeld al eens met de verfborstel te lijf ging, maar nu toch wil overstappen naar de mooie full body van kalei Gelukkig ligt ook dan de authentieke charme van kaleien binnen de mogelijkheden. En wel op twee verschillende manieren: ofwel kies je voor de toevoeging van een additief bij de kaleimix zodat die goed aan de behandelde ondergrond hecht, ofwel kies je voor een imitatiekalei. Let wel, imitatiekalei heeft een dunnere afwerking en vult dus iets minder goed de putjes en kieren in je muur op.

Wil je graag kaleien maar heb je schrik voor het vuil dat door weer en wind in de korrel zou kruipen? Voorzie dan een extra minerale verflaag bovenop de kalei. Deze vormt dan een natuurlijke beschermlaag tegen de seizoenen. Bovendien neutraliseert een geverfde toplaag de kleurschakeringen van ademende muren. Zo kunnen liefhebbers van de zachte look van kalei maar niet van de nuances die erbij horen, hun hart ophalen bij een effen en monchroom resultaat.

Ontdek de cementvrije-kalei van Keim, Stoopen-Meeus en Rewah bij de Schellaert-winkel bij jou in de buurt of vraag via info@schellaert.be om advies.

Terug naar boven