Vloerverven: quick fix met een handleiding

maandag 21 februari 2022
Sinds enkele jaren zit de vraag naar vloerverven in de lift. Toch blijft het nog vaak vooral een praktische oplossing voor een praktisch probleem. Logischerwijs zijn het dan ook vooral mensen met een eigen zaak, denk aan eigenaars van commerciële en/of industriële ruimtes, die zich tot deze toepassing wenden. Hun professionele bezigheden vragen om een vloerbedekking die tegen een stootje kan en duurzaam is, want een onbehandelde vloer gaat met verloop van tijd “verpoederen”. Een gepaste coating maakt de ondergrond dan slijtvast en goed bestand tegen druk verkeer of gelekte chemische stoffen. Maar ook in particuliere woningen maakt vloerverf goede sier. Klinkt interessant? Kruip dan even samen met ons in de niche van vloerverf.

Hoezo, vloerverf?

Het gamma vloerverven valt op te splitsen in twee grote groepen: de eencomponenten- en de tweecomponentenverven:

  • Eencomponentenverf kan bestaan op solvent- of waterbasis. Waar de eerste samenstelling vooral interessant is qua kleurvastheid en goede hechting en uitdroging ook bij koude temperaturen, wordt de vloerverf op waterbasis het vaakst binnenshuis gebruikt omwille van gezondheidsredenen.
  • Tweecomponentenverf is over het algemeen duurzamer dan z’n kleinere broertje. Deze vloerverf komt op basis van epoxy of polyurethaan en wordt verkregen door de verharder samen te voegen met een basiscomponent. Doordat deze verf een stevigere laag vormt, is ze beter bestand tegen chemicaliën. Kies je voor een verf op basis van polyurethaan, kan je bovendien langer genieten van een kleurvastheid en levendige tint.

Gebruik in geen geval de twee soorten verf door elkaar.

Get on the floor!

Als we kijken naar de concrete toepassingen voor vloerverf, dan zien we dat die zich voornamelijk binnen bevinden. Hoewel vloerverf – zeker de tweecomponentenvariant – dus een erg duurzame vloerbedekking is, tasten externe omstandigheden zoals grote temperatuurschommelingen, neerslag en opstijgend vocht de coating buiten aan.

Binnen kan vloerverf op zowat elk denkbare ondergrond aangebracht worden: van de klassieke cement- en tegelvloeren, tot metalen en ook houten vloeren. Let wel om voor deze laatste een geschikte tweecomponentenverf te gebruiken. De uitharding ervan kan namelijk te sterk zijn voor hout dat inkrimpt en uitzet door temperatuurschommelingen, denk aan kozijnen. Op een houten trap of vloer kan deze variant dan weer wel perfect. Bovendien kan aan de vloerverf een korrel toegevoegd worden voor een antislip-effect. Dit verhoogt de veiligheid aanzienlijk, zelfs met sokken op de trap. De ruwere korrel maakt onderhoud wel iets uitdagender.

Vloerverf is een snelle manier om de ruimte een andere look te geven, de omgeving op te frissen en, in het geval van professionele toepassingen, duurzaamheid aan de productie- of handelsruimte toe te voegen. Voor een vlekkeloos resultaat (pun intended) raadpleeg je wel best de gespecialiseerde Schellaertverkoper of een vakman. Want bij de uiteindelijke uitvoering komen zaken als een nauwkeurige voorbereiding, de eventuele nood aan egaliseerders, en het type grondoppervlak (poreus of niet-poreus) kijken. Cruciale elementen waar een uitgebreide handleiding de weg naar succes zal zijn!


Terug naar boven